Evliliklerde Çatışma Nedenleri Nelerdir?
Sadece evliliğimizde değil, hayatımızda ilişki halinde bulunduğumuz pek çok kişi ile zaman zaman çatışmalar yaşayabiliriz. İsteriz ki çevremizdeki hiç kimse ile aramızda tartışma olmasın, eşimizle hiç tartışmayalım.
Evliliklerde çatışma olması kaçınılmazdır. İnsan doğası gereği, her konuda uyumlu olmak ve aynı kararlara varmak mümkün değildir. Sağlıklı ilişkilerde çatışmanın varlığından ziyade, çatışmaları nasıl sağlıklı bir şekilde çözümleyebildiğimizdir. Sağlıklı çözüm için ilk önce yapıcı, dinleyici bir davranış içinde bulunmak şarttır. Genellikle sağlıklı şekilde, ilişkiye zarar vermeden çözülen sorunlar, eşlerin iyilik hallerini bozmaz ve sürekli çatışmaların doğmasına neden olmaz.
Peki ne oluyor da içinden çıkılmaz problemler sarmalına düşüyoruz?
Yapılan araştırmalarda, evli çiftlerin aslında birbirlerini o kadar da iyi tanımadığını, aslında pek çok insan karşısındaki kişiyi tanıdığını düşünse de bu düşünce büyük bir yanılsamadan ibaret olduğunu göstermektedir.
Bir insanın doğum yerini, tarihini, burcunu, okuduğu okulları,mesleğini, yakın arkadaşlarını, maddi durumunu, ailesindeki kişileri ve buna benzer bilgilerini biliyor olmak hiçbir zaman o insanı tanımak için yeterli bilgiler değildir.
Zevklerini, hobilerini, korkularını, hayallerini, mutluyken, mutsuzken verdiği tepkilerini bilmediğiniz, bir insanı yeterince tanımıyorsunuz demektir. Ayrıca partnerin sahip olduğu kişisel özellikler ve psikolojik problemler, tartışmların ortaya çıkışını hızlandırabilir ve çözüm yollarının üretilmesini zorlaştırabilir. Örneğin; partnerin öfke sorunlarının olması, kişilik yapısında narsistik eğilimlerinin fazla oluşu, eşe yapılan aşağılayıcı tutumların artmasına ve evlilikte iletişim için bir çözüm arayışına girilememesine tam tersine sorunun daha da büyümesine neden olmaktadır. Evlilik gibi önemli bir kararı almadan önce karşınızdaki kişiyi ne kadar tanıdığınızı ölçmeli ve bu önemli kararı değerlendirmenizi yaptıktan sonra vermelisiniz.
Eşinizi Tanımadığınızı Fark Ederseniz Ne Olur?
Aslında bir anda eşinizi hiç tanımadığınızı fark etmiş olabilirsiniz. En sevdiği rengi, favori yazarını ya da en sevdiği aktiviteleri bilmediğiniz fark ettiğiniz esnada onunla ilgili bilmediklerinizi düşünmeye başlarsınız. Eşiniz size kendisini farklı birisi olarak göstermiş olabilir. Unutmayın ki bazı dönemler tercihlerimiz, sevdiğimiz ilgi alanları değişebilir. O yüzden zamanla eşinizin kim olduğunu değişkenlik gösterdiği durumları daha iyi keşfedebilirsiniz.
İlişkinin başlarında eşiniz aile yapısını size yansıtmazken evlilik sonrasında ailesi ile ilgili çok daha farklı bir insana dönüşebilir. Bu tür durumların tamamı çiftler arasında çatışmaya neden olabilir. Eşinize vakit vererek gözlemleyerek ailesiyle ilgili tavırlarını öğrenebilirsiniz.
Çiftler arasında çatışmaya neden olan pek çok sorun olduğu gibi bu sorunların bir çözümü olacağı da göz ardı edilmemeli. Eşinizi tanımadığınızı düşünmek ya da bununla yüzleşmek bir hayal kırıklığı, üzüntü yaşatsa da sevginin ve saygının korunduğu ilişkilerin sürekliliği her zaman mümkündür.
Çiftler Arasında Çatışmaya Neden Olan Durumlar
Çiftlerin evliliğe yönelik beklentilerinin aynı olması, evlilik uyumunun sağlanmasında belirleyici rol oynamaktadır ve yapılan araştırmalar, genellikle evliliğin ilk 3-5 yıllık dönemini ‘kritik dönem’ olarak nitelendirmektedir. Sağlıklı evlilik ilişkisi için;
- Etkileşim kalıplarının olması,
- Çiftler arasındaki ilişkilerin karşılıklı doyum sağlaması
- Ayrıca yaş ve evlilik süresine göre de çiftler arasında çıkabilecek sorunların olumlu iletişim, etkin dinleme ve ortak bir iş birliğiyle sorunu ortadan kaldırılabilecektir.
Sağlıklı aileler, ortaya çıkan sorunları olumlu bir iletişimle çözülebilir. Sağlıksız aileler ise ortaya çıkan farklı kriz durumlarını olumluya çevirememekte, bütünlük ve uyumluluk hallerini daha kolay kaybetmektedirler. Bunun temelinde ise kişiler arası iletişim becerilerindeki eksiklik yatmaktadır.Yani kişilerarası iletişimsizlik.
Bir diğer önemli çatışma konusu ise kusurları bulma yeteneğidir. Oldukça usta bir şekilde eşimizin eksikliklerini, zayıf yönlerini fark etme ve fark ettirme becerisine sahibiz. Bunu pasif bir şekilde de yapabilirsiniz. İlla çatışmaya, tartışmaya gerek yoktur. Jestler, mimikler, bakışlar, beden duruşu bazen gülüşünüzle bile, karşınızdaki kişiye eksik olduğunu, sizin için yetersiz olduğunu hissettirebilirsiniz. Tartışmalarda geçmişte ki yaşanan olayları gündeme getirerek yüzüne vurabilir, genellemeler yaparak aşağılayabilirsiniz. Sağlıksız ilişkilerde, büyüyen ve çözülemeyen çatışmalar genellikle bu tarza sahiptir. Görmezden gelme, küsme, bağırma, terk etme, yatakları ayırma, tehditte bulunma, partnerinizin aile problemlerini yüzüne vurma, geçmiş hataları tekrar hatırlatma gibi bulunan davranışlar, o anki çatışmayı çözmediği gibi mevcutta çözüldü sanılan eski çatışmaların da tazelenmesine neden olmaktadır.
Çiftler arasındaki çatışmaların en temelinde ne yazık ki ailelerde yer alır. İki insan arasında sorun olmayan durumlar işin içerisine aileler girdiği zaman sorun olmaya başlayabilir. Ailelerin partnerlerin ilişkisine müdahalede bulunması, ilişkiden beklentileri olması ve anlayışsız davranmaları, partnerler arasında ki çatışma çözülebilecek durumda bile olsa da tam tersi olarak daha da büyümesine neden olan durumlar arasında yer alır.
Sağlıklı ilişkiler, partnerin hatalarını affedebilme anlayışla karşılayabilme kapasitesine bağlıdır. Bunun için de çiftlerin aktif ve etkin dinleyebilme becerisine sahip olmaları önemlidir. Eşinizin söylediklerini sonuna kadar dinleyebilmek, sorunu çözmek için olmazsa olmazdır çünkü önce anlamalısınız. Sizin kadar eşinizin de bu konuda duyguları, ihtiyaçları, fikirleri ve en önemlisi anlatabilme isteği var. Orta yolu bulmak için her iki eşin de neyi en çok önemsediğini konuşmak ve bu noktada uzlaşmak için ortak bir strateji yaratmak gerekir.
Evlilik sadece evine eşine bağımlılık değil, hayatını paylaşırken kişilerin kendilerine vakit ayırması da oldukça önemlidir. Kendi arkadaşlarınızla vakit geçirmek. Kendi başınıza bir aktivite de bulunmak önemlidir.
Evlilik, canlı bir sistemdir ve değişikliklere maruz kalır. Her bir değişiklik, ailede ve eşlerde stres yaratabilmektedir işte bu stres faktörleriyle baş edebilmek için eşlerin sağlıklı iletişim becerilerine sahip olmaları ve bunu evlilikleri boyunca sürdürüp koruyabilmeleri çok önemlidir. Aksi durumda evlilik çatışmaları ortaya çıkmaktadır.
Sevgiyle Kalın.