Merhaba Depresyon Sende Kimsin?
Merhaba Depresyon Sende Kimsin? Ben Uzman Psikolojik Danışman H.Deniz Kahya bu yazımı biraz tanışma biraz da psikoloji ile ilgili birkaç noktaya değinme tarzında olmasını tasarladım. Umarım sizler içinde faydalı olur ve bu yazının sonrasında da bilgilendirici ve kafanızdaki soruları yanıtlayabilecek başka yazılarda da buluşmak kısmet olur. İnsan psikolojisi ve psikolojik danışma oldukça geniş bir alandır. Metafor kullanmak gerekirse insan ruhunu gökyüzüne benzetebiliriz. Gökyüzünde ki her bir yıldız da insan beynindeki düşünceler, sorular, sorunlar, hayaller, istekler vb. olabilir. Koca gökyüzü bile yıldızların nerede ne zaman ortaya çıkacağını kontrol edemiyorsa bir insan nasıl bu kadar fazla durumla baş edebilir? Nasıl ki yıldızlar bazen bulutların arkasına gizlenirse insanoğlu da bazen sorunlarını çözmek yerine üstünü kapatıp bilinçaltına süpürebilir. Her ne kadar üstünü kapattığı sorun artık göz önünde olmasa da zihin boşluğunda dolanıp durur ve kişiyi rahatsız etmeye devam eder. Bu ve bunun gibi durumlar da kişide depresyona sebep verebilir. Kişi çoğu zaman can sıkıntısı olarak tanımladığı şeyin sebebini tam olarak açıklayamaz ve depresyonda olduğunun bilincine varamaz. Bu da kişiyi gittikçe dibe çeker ve depresyon sürecinin uzamasına ve depresyon tedavisinin gecikmesine sebep olur. Tabi ki de sadece bu bahsettiğim süreci yaşayan kişiler için depresyondadır diyemeyiz. Kişiye depresyon tanısının konulması için duygularının günlük yaşamını ciddi şekilde etkiliyor olması gerekir.
Depresyon tanısı alan bireylerde bir takım olumsuz duygu durumları oluşur. Depresyondaki kişi çoğunlukla karamsar bir yapıdadır. Kendini çaresiz ve umutsuz hisseder. Motivasyon kaybı yaşar ve günlük hayatta çoğu aktiviteden zevk alamaz hale gelir. Kişi de unutkanlık başlayabilir. Dikkati çabuk dağılabilir ve gelecekle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olabilir. Depresyon süreci yaşayan bireyler alınganlık gösterebilirler. Kendilerini genelde yalnız kalmış hisseder ve gelecek ile geçmiş konusunda umutsuz bir düşünceye sahiptirler. İştah azalması ya da artışı yaşanabilir. Depresyondaki bir bireyde tüm bu belirttiğim problem durumların hepsi olabileceği gibi içlerinden birkaç tanesi de bulunabilir. Ama şu durum kesinlikle unutulmamalıdır ki depresyon psikiyatri temelli bir sorun olduğundan kesinlikle tanı konulması için bir uzmana gidilmelidir. Kişi veya kişinin yakın çevresi kendi kendine depresyon tanısı koyamaz.
Şunları da eklemek isterim ki depresyon kesinlikle bir uzman yardımı ile atlatılması gereken bir süreçtir. Kişinin bu süreçte yardım alması kadar kendi motivasyonunu yükseltecek aktivitelerde bulunması gerekir. Motivasyon yükseltici aktiviteler vücutta bulunan endorfin, seratonin, oksitoksin, dopamin gibi mutluluk hormonlarını harekete geçirerek depresyon sürecinin en hızlı şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Ufak da olsa bir işi tamamlamak, kişisel bakım yapmak, küçük şeyleri kutlamak, kendini ödüllendirmek, koşmak, doğa yürüyüşü yapmak, ailenizle sarılmak, başkalarına iltifat etmek, gülümsemek, komedi filmler izlemek, bitter çikolata yemek gibi aktiviteler mutluluk hormonlarını harekete geçirecektir. Tüm bu aktiviteler ve gerçek bir uzman desteği ile güle güle depresyon hoş geldin gelecek güzel günler
Değerli okur umarım bu yazım günümüzde artık grip kadar sık rastlanılan bir durum olan depresyon hakkında bilgi sahibi olmanız adına faydalı bir yazı olmuştur. Gelecek güzel günlerde ve yazılarda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.
Aklınıza takılan veya gelecekteki yazılarda paylaşılmasını istediğiniz konular için aşağıdaki e-posta adresime mail atabilirsiniz…