Ergenliğe Bakış

Geleneksel toplumlar olarak yakın zamana kadar en azından fiziksel olarak yalnızlık çekmiyorduk. Şöyle ki bizim toplumumuzda selamlaşma, tokalaşma, büyüklerin elini öpme, küçüklerin yanaklarını sıkma gibi adetlerimiz vardı. Böylece fiziksel anlamda uzaklık yaşamaz ve insan vücudundaki mutluluk hormonlarından oksitosin salgılanırdı. Böylece aslında farkına varmadan belki de kıymetini bilmeden mutlu olurduk. Gel gelelim son zamanlarda covid-19 virüsünün hayatımıza girmesi ile neler değişti? Geleneksel toplumlar olarak yakın zamana kadar en azından fiziksel olarak yalnızlık çekmiyorduk. Şöyle ki bizim toplumumuzda selamlaşma, tokalaşma, büyüklerin elini öpme, küçüklerin yanaklarını sıkma gibi adetlerimiz vardı. Böylece fiziksel anlamda uzaklık yaşamaz ve insan vücudundaki mutluluk hormonlarından oksitosin salgılanırdı. Böylece aslında farkına varmadan belki de kıymetini bilmeden mutlu olurduk. Gel gelelim son zamanlarda covid-19 virüsünün hayatımıza girmesi ile neler değişti?

Erken Ergenlik: Erken ergenlik, 12-14 yaş arasını kapsar. Bu dönemin en önemli özelliği, bedensel değişimlere uyum sağlamaya çalışan gençlerin gösterdiği büyük çabadır. Bedensel değişimler bazen o kadar hızlı olur ki, gençler bedenlerinin içinde kendilerini yabancı gibi hissederler. Birden uzayan kollar ve bacaklar sakarlıklara yol açar. Önce eller ve ayaklarda büyüme başlar ve bu büyüme kollar bacaklar ve gövde olarak devam eder. Bu durum, vücudun orantısız görünmesine yol açar. Yaşanan bedensel değişimler çocukluktan farklı bir erkek ya da kız kimliğinin algılanmasına ve cinsel kimliğin ön plana çıkmasına yol açar. Zihinsel gelişimin son basamağı olan soyut kavramları düşünebilme yetisinin kazanıldığı dönemin başlangıcıdır. Duygusal dalgalanmalar vardır.

  • Orta Ergenlik: Büyümenin çok hızlandığı, ergenlik dönemine ilişkin enerji ve besin ihtiyacının en üst düzeye ulaştığı yaşlardır ve 15 – 18 yaş arasındaki dönemi kapsar. Soyut kavramları algılama, yeteneklerinin arttığı, ancak dürtülerindeki yoğunlaşma sonucu çeşitli sorunlarla baş etmek zorunda kaldıkları dönemdir. Herkes bu dönemde farklı sorunlar yaşar.
  • Geç Ergenlik: Geç ergenlik dönemi ergenliğin son dönemidir. 18 yaş üzeri ve 20’li yaşları kapsar. Bireyin psikolojik olgunluğu kazanıp, toplum içinde erişkin rollerini almaya hazır hale gelmesi ile sonlanır. Ergenliğin başından beri yaşanan duyguların, geliştirilen becerilerin, kurulan sosyal ilişkilerin harmanlanarak birleştirildiği ve sonucunda kimlik duygusunun geliştirildiği dönemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir